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2011.06.29 Modernist cuisine
「料理は科学」。。。よく言われることですが、
それを忠実に、しかもお金をかけて実践している方々のお話です。


 


いやいやすごいですね~。
bonbon、つまりキャンディーを作る工程では、
まず、バナナを遠心分離機にかけてジュースにして、
それを液体窒素で凍らせて
熱い甘味の液に浸す。。。。

これだけ大掛かりに手をかけて作ったキャンディーはいったいどんなお味なのでしょうか。。。
食べてみたいわぁ~。
 
アメリカの大衆食の定番「マカロニ&チーズ」の作り方が
ABC Nightlineのホームページ(http://abcnews.go.com/Nightline/mac-cheese-recipe-modernist-cuisine/story?id=13926126)に載っておりましたので、 引用いたします。。。。。

ここから引用--------------------------------------------

Mac and Cheese


Ingredients:

1/3 cup water

about 1/3 cup wheat beer

2 tsp sodium citrate

1 tsp salt

1/4 tsp Iota Carrageenan

about 3/4 cup aged Gouda cheese, grated

about 1/3 cup sharp cheddar cheese, grated

about 1 cup of macaroni

Preparing the Mac and Cheese:

Whisk together the water, wheat beer, sodium citrate, salt and Iota Carrageenan in a medium-sized sauce pan and bring to a simmer.

Blend in the Gouda and cheddar cheese with the hot liquid mixture, until the cheese is completely emulsfied. Transfer to a shallow bowl and cool to room temperature. Refridgerate to set, about 30 minutes.

Return to the stove and boil the macaroni over high heat for about 7 minutes, until it is al dente. Add a pinch of salt. Do not drain. Whisk in the cheese-liquid mixture in with the pasta until the cheese is melted. Serve and enjoy.

__________________________________引用終わり

「マカロニ&チーズ」なんて、クラフトのパッケージを使えば、
お湯(牛乳?)を入れて火にかけるだけで出来るのにね~。

この方たち、cook bookを出版されています。
お値段は、なんと~57000円です!
恐ろしく高価ですね。自分たちで、出版社まで作っちゃったそうです!
徹底的だわ~。

Modernist Cuisine: The Art and Science of CookingModernist Cuisine: The Art and Science of Cooking
(2011/03/14)
Nathan Myhrvold、Chris Young 他

商品詳細を見る


ところで、料理のレシピは知的財産としての保護は受けられないのですが、
ここまで徹底すると、方法特許という形で保護されるのでしょうか????

課題は、「おいしい料理を作る」ってことになるのだと思うのですが、
進歩性はどうやって判断するのかなぁ~。
おいしさの度合いを測るって難しそう!
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